Spinazietaart met brandnetelkaas

Een verrassend culinair hoofdgerecht zet je op tafel met dit recept voor een spinazietaart met brandnetelkaas.

Benodigdheden: klein kwastje en een keukenmachine 

Ingrediënten

100 g pijnboompitten (bakje).
5 eieren.
1 brandnetelkaasje.
50 gram oude Goudse kaas.
gedroogde oregano (potje).
1 citroen.
olijfolie (klein flesje).
een klontje boter.
2 x 200 g spinazie, gewassen.
1 pakje filodeeg (270 g), ontdooid.
cayennepeper (potje).
1 hele muskaatnoot, om te raspen.
zeezout en zwarte peper.

Bereiding

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven tot 200 °C. Zet een middelgrote (ongeveer 26 cm) ovenbestendige koekenpan op matig vuur.

Zet de keukenmachine gereed (standaard mes in de bak). Controleer of de spinazie gewassen is. Zet de koekenpan met een beetje olijfolie en een klontje boter terug op het vuur en doe er de helft van de spinazie in. Beweeg de blaadjes in de pan en doe er steeds een plukje bij als ze voldoende geslonken zijn. Ga door tot alle spinazie in de pan zit.

Rooster de pijnboompitten in een droge, ovenbestendige koekenpan terwijl u ze af en toe omschudt. Houd ze heel goed in de gaten. Breek de eieren in een mengkom en kruimel er ongeveer 300 gram brandnetel kaas bij.

Rasp er de oude Goudse kaas over. Doe er een snufje zwarte peper, een paar mespuntjes gedroogde oregano, de geraspte schil van de citroen en een scheut olijfolie bij. Wacht tot de pijnboompitten mooi goudbruin zijn, doe ze bij het eimengsel en roer alles goed door elkaar.

Leg een vel bakpapier van ongeveer 50 cm op uw werkvlak, kwast het in met een klein beetje olijfolie, maak er een prop van, vouw het weer uit en leg het opnieuw plat neer. Leg 4 vellen filodeeg met de randjes iets overlappend in een grote rechthoek op het papier, zodat het bijna volledig bedekt is.

Kwast het deeg in met een beetje olijfolie en strooi er een flinke snuf zout en peper en een snufje cayennepeper op. Herhaal dit nog twee keer, zodat u drie lagen hebt. Het maakt niet uit als er hier en daar een scheurtje in zit. Vergeet intussen niet om de spinazie regelmatig om te roeren.

Haal de spinazie van het vuur als de blaadjes goed geslonken zijn. Doe hem bij het eimengsel en rasp er een halve bol nootmuskaat bij. Meng alles goed.

Leg het stuk bakpapier met het filodeeg voorzichtig in de lege koekenpan zodat de randjes er net overheen hangen. Druk het deeg goed in de rand van de pan, giet er het eimengsel in en spreid het gelijkmatig uit. Vouw de overhangende randjes deeg losjes over de vulling heen.

Plaats de pan eerst een paar minuten op matig vuur om de bodem op te warmen en zet hem vervolgens 18 tot 20 min. boven in de hete oven.

Deze taart is heerlijk in combinatie met vlees. Bijvoorbeeld lamsrack van de barbeque of malse runder ribeye zouden erg goed passen bij dit gerecht.

Eet smakelijk!