De vele soorten kazen van de Kleine Kazenboerderij

Van alle soorten kazen in Nederland beperkt de Kleine Kazenboerderij zich tot de harde kaassoort “Goudse boerenkaas”. Maar dan wel in zeer veel verschillende smaken. 

Ons vaste assortiment kleine kazenOns vaste assortiment kleine kazen

Binnen het keurmerk van de Europees beschermde naam van boerenkaas kennen wij een groot assortiment kleine kazen. Dit betreft kazen van 500 gram (pond) en 1 kg met verschillende kruidensoorten.

In de maand februari wordt ook nog “Holle Bolle Gijs” gemaakt. Deze Goudse gaten kaas kenmerkt zich door zijn extreem zoete zachte smaak.

Hieronder een greep uit ons ruime assortiment. Heb je zelf een suggestie voor een kruidenkaas? Laat het ons weten. Wij zijn in staat al voor kleine aantallen jouw eigen smaak in productie te nemen!

Mosterd kaas

In mosterd kaas zitten zwarte mosterdzaden. Onder de mosterdfamilies heeft deze de meest scherpe smaak. Deze zaden zorgen voor een scherpe smaak aan de kaas. De scherpe smaak komt pas vrij als de olie in het zaadbolletje in contact komt met het speeksel in de mond.

Pesto kaas

Kaas met een Italiaans accent. Pesto bereid met basilicum, pijnboompitten, olijfolie, en zeezout. Een heerlijk sterk aanwezige smaak.

Brandnetelkaas

Brandnetel heeft een reinigende werking bij de mens. Denk hierbij aan bloedverrijkend (bij bloedarmoede) en bloedreinigend. Goed bij reuma en jicht.

Bij de Kleine Kazenboederij zit er nog een sneufje van een knoflookmelange doorheen om meer kracht te geven aan de brandnetelkruiden.

Italiaanse kaas

Deze kruiden melange zorgt er voor dat de smaak van de kaas ondersteund word door een heerlijke kruiden smaak die je doet denken aan de “Italiaanse” pizzasmaak.

Fenegriekkaas

Dit voornamelijk in het Middellandse zeegebied geteeld plantje heeft kruiden die zorgen voor een zoete nootachtige smaak aan de kaas.

Sambalkaas

Sambal (cayenne peper) is een gedroogde Spaanse peper die vernoemd is naar een Zuid Amerikaanse stad “Cayenne”. De peper heeft direct invloed op de “warmtezintuigen” en niet op de smaakzin. Hierdoor omschrijven we vaak de smaak als heet. Juist dit kenmerk zorgt ook voor de “hete” smaak in de kaas.

Groene Peperkaas

Pepers groeien aan de peperplant. Dit zijn eigenlijk onrijpe zwarte pepers die we als specerij gebruiken. Maar door deze in azijn of zout water te conserveren krijgen we de “groene peper”. De groene peper zorgt voor een scherpe bijsmaak aan de kaas.

Tzatziki kaas

In Tzatziki kaas zitten gedroogde knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden zoals dille en een beetje peterselie. De combinatie is afkomstig uit het traditionele Griekse gerecht tzatziki. Dit zorgt voor een romige knoflook smaak aan de kaas.

Ui/knoflook melange

Ui/knoflook melange in de kaas zorgt voor een scherp doordringende smaak explosie waar deze twee bolachtige kruiden bekend om staan.

Komijnenkaas

In komijnenkaas zitten komijnzaadjes verwerkt. Deze zaden zorgen voor een licht bittere nootachtige smaak aan de kaas. Het plantje de komijn wordt vooral in Syrië, Turkije en India geteeld.

Truffel

Boerenkaas gecombineerd met echte zomertruffel uit Italië. Door menig chef kok ook wel "de diamant van de keuken" genoemd.

Daslook

Dit in Duitsland erg populaire plantje is een look-achtige, dit zorgt voor een knoflook- of ui-achtige smaak aan de kaas maar dan net een beetje anders.

Suggesties?

Regelmatig maken we een proefexemplaar van nieuwe kruidensamenstellingen, op zoek naar meer lekkere soorten kazen.

Heb je een suggestie voor een bepaalde smaak of kruidenmengsel? Voor ideeën en tips staan wij altijd open. Deel het met ons en misschien voegen we jouw smaak wel toe aan ons assortiment!