Onze flexibele kaas productie

De kaas productie op de Kleine Kazenboerderij is volledig ingericht om verschillende smaken kleine kazen te produceren.

Door speciale aanpassingen zijn we zeer flexibel in het leveren van grote en kleine partijen heerlijke kaasjes.

De kaas productie op de Kleine KazenboerderijDe kaas productie op de Kleine Kazenboerderij

Het begint bij onze koeien

Op onze eigen boerderij houden we 65 rood en zwart bonte koeien. Deze koeien lopen zo lang mogelijk dag en nacht buiten.

In de winter zullen deze koeien zich op stal moeten vermaken. Dan worden ze gevoerd van het gras dat in de zomer is geoogst van het land.

Daarnaast krijgen de koeien ook nog grasbrok (samengeperst vers gras) dat zorgt voor een romige zachte kaas in de winter.

De melk van onze koeien wordt zeer hygiënisch behandeld. Dit is zeer belangrijk bij de bereiding van “Boerenkaas” volgens traditionele werkwijze.

Aanpassingen voor kleine kazen

Bij de kaas productie (zie hoe wordt kaas gemaakt) zijn diverse aanpassingen noodzakelijk voor de productie van kleine kazen.

Zo dient het persen van kleine kazen erg nauwkeurig te gebeuren. Onze persen zijn daarom uitgevoerd met tijdklokken.

Onze draineerbak is speciaal aangepast om de wrongel op de juiste maat te snijden. Met behulp van een lift wordt het vervolgens op sta hoogte gebracht zodat je niet over de rand hoeft te hangen.

In de opslag wordt er gewerkt met een doorschuif systeem met verrijdbare kaasstellingen.

Speciale aandacht voor de smaak

Karakteristiek voor de kleine kazen is natuurlijk de smaak. Deze wordt natuurlijk voor een groot deel bepaald door de gebruikte kruiden. Maar ook in de kaas productie is er grote aandacht voor de smaak.

Kaas maken is een zeer complex proces. Daarbij oefent elk stadium invloed uit op de smaak van de kaas. Denk hierbij aan het voer en ras van de koeien, en de toegevoegde zuursel en stremsel.

Maar ook de productie van de kleine kazen is anders dan die van grote “opleg” kazen die veel langer rijpen. Door diverse aanpassingen is de kaas snel op smaak waardoor de kruiden goed tot hun recht komen.

Flexibiliteit in de productie

We hanteren een breed assortiment kleine kazen, die we altijd op voorraad hebben. Daarnaast staan wij altijd open voor speciale verzoeken. Denk hierbij aan een afwijkende kruidensoort, zonder zout, enzovoorts.

Bij een speciaal verzoek kunnen wij ook direct handelen door dit de volgende dag al te maken. Daardoor is de bestelling altijd binnen twee weken (in geval van pondjes) al af te leveren.